równania trygonometryczne z parametrem
matmaa: Mógłby mi ktoś to wyjaśnić?
1) sin4 2x+ cos4 2x=m2 −1
2) sin6 4x +cos6 4x=m2 − 6
3) sin8 5x + cos8 5x=m2 − 7
21 lis 13:41
J:
.. a jakie jest polecenie..?
21 lis 13:43
matmaa: Dla jakiej wratosci parametru m równanie ma rozwiązania
21 lis 13:58
J:
po lewych stronach równań, masz sumy parzystych potęg liczb,które nie mogą jednocześnie równać
się 0 ... zatem prawe strony muszą być liczbami ...?
21 lis 14:01
matmaa: Nie wiele mi to tłumaczy
21 lis 14:04
J:
prawe strony muszą byc dodatnie...
21 lis 14:09
===:
...ale jednocześnie mniejsze od ...

?
21 lis 14:10
matmaa: Chodzi o przedzial <0; 1>
21 lis 14:11
J: większe od zera !
21 lis 14:12
J:
..pospieszyłem się ...
21 lis 14:13
matmaa: Czyli jednak ten przedział?
21 lis 14:18
J:
...(0,1> ..
21 lis 14:26
===:
... niestety NIE KOLEGO J
21 lis 14:45
===:
(1−cos
22x)
2+cos
42x=2cos
42x−2os
22x+1
Podstawienie .... i t
w=

i dopiero teraz poznasz minimum
21 lis 14:49
===:
...dalej poradzisz

−
21 lis 15:05
pigor: ..., np.
1)
sin42x+cos42x= m2−1 ⇔
⇔ (sin
22x+cos
22x)
2−2sin
22xcos
22x= m
2−1 ⇔
⇔ 1−
12*4sin
22xcos
22x= m
2−1 ⇔ −
12sin
24x= m
2−2 /*(−2) ⇔
⇔ sin
24x= 2(2−m
2) i to równanie ma rozwiązania ⇔
0 ≤ √2(2−m2) ≤ 1 ⇔
⇔ i rozwiązuj sobie dalej ...
21 lis 15:13