gg
juleczka: Umie ktoś to zrobic? Liczby x1, x2 są pierwiastkami równania ax2+bx+c=0. Korzystając ze
wzorów Viete'a wyprowadź wzory:
x14 +x24;
4x1x22−x13+2x1x2+4x12x2−x23
16 lis 20:01
ula: x1
4+x2
4+(x1
2+x2
2)
2−2x1
2x2
2=[(x1+x2)
2−2x1*x2]
2−2(x1*x2)
2
16 lis 20:31
ula: po x24 powinna być=
1 i 2 to są x tak szybciej
16 lis 20:55
ula: teraz b
−(x13+x23)+4x1x22+2x1x2+4x12x2=−[(x1+x2)3−3x12x2−3x1x22
]+4x1x22+2x1x2+4x12x2=
−(x1+x2)3+3x12x2+3x1x22=−(−ba)3+7x1x22+2x1x2+7x12x2=
(ba)3+x1x2[7(x1+x2)+2x1x2]
podstaw już sama
16 lis 21:46