pomocy prosze !
help!: Hej! Mam kilka zadań z logarytmami i funkcja wykładniczą, prosze o pomoc jest to sprawa bardzo
pilna

1. Wyznacz wszystkie x dla których wyrażenie:
| | 2 | |
przyjmuje wartości w przedziale (−1, |
| ) |
| | 5 | |
2. Oblicz układ równań:
xy=36
x
log3y=16
3. Wyznacz wartość parametru m dla którego równanie x
2−2x+ log
0.5 m=0, ma dwa różne
pierwiastki.
Z góry dziękuje
21 lis 12:45
===:
| | 1 | | 2 | |
..= |
| = |
| =21−x |
| | 2x(1−1/2) | | 2x | |
wyrażenie to jest zawsze większe od 0 (zatem i od −1)
poszukaj gdzie 2
1−x<2/5
21 lis 12:56
===:
3)
założenie m>0
Δ>0
Δ=4−4log
0,5m
4−4log
0,5m>0 ⇒ log
0,5m<1 itd−
21 lis 13:02
PW: 2. (założenia pomijam)
Obliczyć logarytm o podstawie 3 z obu stron obu równań, to się rozjaśni (po zastosowaniu wzorów
na logarytm iloczynu i logarytm potęgi).
21 lis 13:04
J:
..można też "rzucić okiem" i zobaczyć,że x = 4 i y = 9 ...
21 lis 13:33