układ równań
pomocy! : Rozwiąż układ równań:
xy=9
y= log3x +1
21 lis 11:57
PW: Obliczmy logarytm o podstawie 3 z obu stron równania
xy = 9.
log3xy = log39
y·log3x = 2
Tę informację wykorzystamy do rozwiazania drugiego równania.
21 lis 12:04
J:
Załozenie: x > 0
| | 1 | |
y = logx9 ⇔ y = 2logx3 ⇔ log3x = |
| y
|
| | 2 | |
| | 1 | |
y = |
| + 1 .... i licz dalej ... |
| | 2 | |
21 lis 12:06
J:
..nie widziałem wpisu ...
21 lis 12:07
J:
| | y | |
..upss ... y = |
| + 1 ... ma się rozumieć ... |
| | 2 | |
21 lis 12:13
pomocy! : Dziękuje bardzoooo
21 lis 12:31