ZBADAĆ CIĄGŁOŚĆ FUNKCJI
TośKA: zbadać ciągłość funkccji.
f(x)= { 0 dla ≤ −2
x
2−x−6 dla −2<x≤0
2x−6 dla x>0
Może ktoś pomóc nie wiem jak zabrać się za to zadanie ! PROSZE
21 lis 11:19
J:
sprawdzamy ciągłość w punktach; x = −2 oraz x = 3
w obydwu punktach funkcja posiada wartość f(x) = 0
lim x→−2 0 = 0
limx→−2 ( x2 − x − 6) = 0
limx→3 (x2 − x − 6) = 0
limx→3 (2x−6) = 0
...zatem funkcja jest ciągła w całej dziedzinie..
21 lis 11:28
TośKA: MI WŁAŚNIE W TYM OSTATNIM WYSZŁO TAK w kolejnym przykładzie:
f(x)= x2+ 2x dla x≤1
4−x dla 1<x<2
x pod pierwiastkiem dla x≥2
lim= (x2+2x)=3
x→1− lim = (4−x)=3 f(1)=3
x→1+
lim = (4−x)= 2
x→2−
lim = (x pod pierwiastkiem) = 2
x→2+
21 lis 11:47
J:
a od kiedy √2 = 2 ..?
21 lis 11:56
TośKA: oj to 1. 414?
21 lis 11:59
TośKA: Dziękuje za odpowiedz !
21 lis 12:00