rozłóż wielomian na czynniki liniowe
Kasia: Bardzo proszę o pomoc.mam zaliczenie i chcę zrozumieć.umiem rozkładać na czynniki wielomiany
ale z tym mam problem! podaję jedno z zadań ćwiczebnych,resztę dzięki Waszej pomocy zrobię już
sama

zad.ROZŁÓŻ WIELOMIAN NA CZYNNIKI LINIOWE
W(x)= x
3 − 5x
2 + 6x =
21 lis 11:14
PW: To jest łatwe zadanie: po prostu wyłączmy wspólny czynnik przed nawias:
W(x) = x(x2−5x+6)
i dalej za pomocą Δ albo widzimy od razu:
W(x) = x(x−3)(x−2)
21 lis 11:17
Kasia: moge zastosowac delte przy czynnikach liniowych

?
21 lis 11:19
Ditka:
x3−5x2+6x=x(x2−5x+6)=x(x−2)(x−3)
↑
Δ=1 x1=2, x2=3
21 lis 11:19
21 lis 11:20
Kasia: aha czyli wyniki z delty mam poprostu wpisac w nawias ? tego nie wiedzialam.ale do egzaminu
bede umiala na 5

poki co zaliczenie w niedziele .Dziekuje Wam

!
21 lis 11:23