trudne z kombinatoryki
roza: pomóżcie ! jak obliczyć ile jest wszystkich liczb stucyfrowych o sumie równej 5, w zapisie
których mogą występować tylko cyfry 0, 1, 3, 5
21 lis 10:01
Kacper:
wsk
5=5+0+...+0
5=3+1+1+0+...+0
.
.
.
myśl dalej
21 lis 10:03
roza: na to też wpadłam ale nie wiem co dalej
21 lis 10:57
PW: Teraz ta piątka może się zamieniać z zerami (na ile sposobów?)
Trójka i dwie jedynki mogą się zamieniać miejscami między sobą i z zerami (na ile sposobów?)
Potrzebny jest wzór na tzw. permutacje z powtórzeniami (permutacje 100 elementów, ale niektóre
się powtarzają; dodatkowo zera nie mogą zajmować pierwszej pozycji).
21 lis 11:23
roza: pomocy

! Doświadczenie losowe polega na tym, ze losujemy jednocześnie 3 liczby ze zbioru
{1,2,3,...,11,12}. oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, ze wśród wylosowanych liczb będzie
liczba 8, jezeli wiadomo, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta.
21 lis 11:44
Mila:
1)
5||0....0 − cyfra 5 na początku − jedna liczba
| | 99! | |
1||310...0 − |
| =98*99 |
| | 97! | |
99 elemementów możesz ustawić na 99! sposobów, dzielimy przez 97! bo zera są nierozróżnialne.−
permutacie z powtórzeniami
| | 99! | |
3||110...0 − |
| =49*99 |
| | 2!*97! | |
| | 99! | |
1||11110....0 − |
| = dokończ liczyc. |
| | 4!*95! | |
21 lis 17:15
roza:
dzięki Mila
22 lis 13:53
Sin: A co z przypadkiem 2||1110...0 i 1||2110...0?
12 lis 13:09
mat6:
W treści zadania mają występować jedynie cyfry: 0,1,3,5 ( więc tu dwójki nie ma
12 lis 13:24
Sin: Racja, racja, no tak, a ja się głowię! Dzięki
12 lis 13:27