aa
Hugo: | | 1−x | | 1−2x | |
wyznacz dziedzine funkcji y=ln(3−4 do potegi |
| + 2 do potegi |
| ) |
| | x | | x | |
21 lis 01:30
Hugo: 3−4 do potęgi 1−x/x +2 do potęgi 1−2x/x > 0
ale nie wiem jak sb z tym poradzic
21 lis 01:30
Piotr:
i jeszcze x ≠ 0
21 lis 01:36
Hugo: chyba zeby z 4.... = 2
2....
3− 2 do potęgi 2(1−x/x) 2 do potęgi 1−2x/x > 0
| | 2(1−x) + 1−2x | |
3− 2 do potęgi |
| >0 |
| | x | |
| | 2−2x + 1−2x | |
3− 2 do potęgi |
| >0 |
| | x | |
lecz co dalej
21 lis 01:37
kyrtap: graficznie sobie to narysuj i odczytaj jak nie wiesz co dalej zrobić
21 lis 01:45
kyrtap: i jak można dodać potęgi skoro pomiędzy liczbami jest + a nie *
21 lis 01:47
kyrtap: Hugo mam pomóc czy już sobie poradziłeś
21 lis 01:59
kyrtap: chyba Hugo poszedł spać
21 lis 02:17
Mila:
f(x)=ln(3−41−xx+21−2xx) czy to taka funkcja?
21 lis 17:49
kyrtap: | | 1−x | | 1−2x | |
tak Mila i w tym wypadku można z wyrażenia −4 do potęgi |
| + 2 do potęgi |
| coś |
| | x | | x | |
wyłączyć wspólnego przed nawias
21 lis 17:52
Mila:
Obawiam się ,że Hugo źle napisał treść. Poczekam, aż potwierdzi treść.
21 lis 19:14
Mila:
W tej wersji to tak:
3−4
(1x−1)+2
(1x−2)>0⇔
2
1x=t, t>0
t
2−t−12<0
Δ=1+48=49
| | 1−7 | | 1+7 | |
t= |
| =−3 lub t= |
| =4 i t>0⇔ |
| | 2 | | 2 | |
t∊(0,4)
2
1x<4⇔
2
1x<2
2⇔
(1−2x)*x<0 parabola skierowana w dół
================
21 lis 20:02