rysowanie funkcji
jacek666: Jakię kroki powinienem uczynić aby narysować funkcję y=|1−3x|.
na początku chciałem wyjść od narysowania funkcji y= − 3x + 1 i dalej ją odpowiednio
przekształcić, ale funkcje wykładnicze są zdefiniowane dla a∊(0;1)U(1,∞),lecz a = −3, więc nie
bardzo wiem jak zacząć.
21 lis 01:03
kyrtap:
→
Sox T = [0,1] IyI
y= 3x → y = −3x → y =1 − 3x → y= I1−3xI
21 lis 01:28
kyrtap: gdzie
Sox − odbicie względem osi OX
→
T = [0,1] − translacja(przesunięcie) o wektor [0,1] (o jedną jednostkę do góry)
IyI − nałożenie wartości bezwzględnej na całą funkcję (to co nad osią zostawiasz a to co pod
osią OX odbijasz względem osi OX )
21 lis 01:32