ile czteroliterowych
3.: Ile czteroliterowych wyrazow(majacych sens lub nie) mozna utworzyc z16 liter AAAABBBBCCCCDDDD ?
21 lis 00:33
Godzio:
4 x A
4 x B
4 x C
4 x D
| 16! | |
| = ... |
| 4! * 4! * 4! * 4! | |
21 lis 00:35
3.: czteroliterowych
21 lis 00:36
Eta:
Godzio też tak przeczytałam
Mają być
czteroliterowe
21 lis 00:37
Eta:
164
21 lis 00:43
3.: odpowiedz mam 256
21 lis 00:47
Godzio:
Mi trochę mniej wyszło, ale jak widać kombinatoryka jest moją piętą
21 lis 00:47
3.: ja rozpisywalem na wszystkie mozliwosci, ze wezme 3 rozne litery lub 2, ale sie gubie
najwyrazniej, bo nie wychodzi. Ale teraz widze, ze 256 to 162 = 44, wiec moze cos w tym
siedzi.
21 lis 00:48
3.: No tak... 44 biore na kazde miejsce jedna z 4 liczb (A,B,C,D). Prawda ?
21 lis 00:52
Godzio:
Ja tak robiłem:
4 różne:
4!
3 różne
AABC
AABD
BBAC
BBAD
BBCD
CCAB
CCAD
CCBD
DDAB
DDAC
DDBC
2 różne
| | 4! | |
AAAB |
| (B − można zastąpić przez C i D * 3) |
| | 3! | |
Podobnie z C i D stąd:
| | 4! | | 4! | | 4! | |
3 * ( |
| + |
| + |
| ) |
| | 3! | | 2!2! | | 3! | |
BBBC
BBCC
BCCC
Podobnie z D stąd:
| | 4! | | 4! | | 4! | |
2 * ( |
| + |
| + |
| ) |
| | 3! | | 2!2! | | 3! | |
Podobnie C pomieszać z D i mamy
CCCD
CCDD
CDDD
4 takie same
AAAA
BBBB
CCCC
DDDD
4
| | 4! | | 4! | | 4! | | 4! | |
4! + 12 * |
| + 6 * ( |
| + |
| + |
| ) + 4 = |
| | 2! | | 3! | | 2!2! | | 3! | |
= 24 + 144 + 84 + 4 = 256
21 lis 00:57
3.: no ja mialem ten sam pomysl, ale wszystkie proby zakonczyly sie porazka

. Zaraz sprawdze, czy
to bledy rachunkowe ,czy o czyms zapomnialem. Dzieki, przyda sie wpis.
21 lis 01:02
Eta:
Jasne , bo po cztery nierozróżnialne
4*4*4*4= 44
21 lis 01:12