wyznacz liczbę a dla której proste k oraz l są prostopadłe
zyzio: wyznacz liczbę a dla której proste k oraz l są prostopadłe jeśli K: −x + (2a−1)y − 10 = 0
l: (a+7)x +2y +8=0
21 lis 00:22
zyzio: doprowadziłem to do postaci:
k: x −(a+7)x
y= −−− i y= −−−− −4
2a−1 2
21 lis 00:24
Godzio:
| | a + 7 | |
a2 = − |
| (o ile dobrze wyznaczyłeś) |
| | 2 | |
Proste są prostopadłe gdy
a
1 * a
2 = −1
Działaj!
21 lis 00:29
Eta:
proste k: Ax+By+C=0 i A1x+B1y+C1=0 są prostopadłe
jeżeli A*A1+B*B1=0
w przykładzie który podajesz:
−1*(a+7)+(2a−1)*2=0 ⇒ a= ...................... = 3
21 lis 00:29
pigor: ..., z iloczynu skalarnego, proste
k ⊥ l ⇔ [−1,2a−1] ◯ [a+7,2]=0 ⇔ −1*(a+7)+(2a−1)*2=0 ⇔
⇔ −a−7+4a−2= 0 ⇔ 3a−9= 0 ⇔
a=3 . ...
21 lis 00:30
Eta:
21 lis 00:30
pigor: ... ufff; udało mi się. ...
21 lis 00:31
Eta:
21 lis 00:31
Eta:
zabrakło mi oznaczenia ....i p: A1x+B1y+C1=0
21 lis 00:32
Godzio:
Wygrałem
21 lis 00:33
zyzio: dzięki
21 lis 00:37
pigor: ..., a ja mam trójkę ...

17,19,27 w lotto i idę spać ;
21 lis 00:38
Eta:
Gratulacje
pigor ....... to zgarniesz "kasiorę" ,że hohoho
21 lis 00:42
Godzio:
Moja największa wygrana jak na razie to 10 zł w laysach
21 lis 00:58