Mirko: O funkcji kwadratowej f(x)=−0,5x2−c wiadomo,ze przyjmuje wartości ujemne dla każdego
argumentu. zatem jaka wartość możne mieć c?
20 lis 22:41
Mirko: Proszę o szczegółowe wytłumaczenie
20 lis 22:42
PW: Funkcja kwadratowa h(x) = − 0,5x2 przyjmuje w jednym punkcie wartość 0 (w pozostałych ma
wartości ujemne). Jeżeli jej wykres przesuniemy w dół, to będzie przyjmowała wyłącznie
wartości ujemne . Funkcja, której wykres przesunięto w dół o c (c>0) ma równanie
f(x) = − 0,5x2 − c.
Odpowiedź: c > 0.
Przesunięcie "w dół o c" to przesunięcie o wektor [0, − c], gdy c>0.
20 lis 22:56
Mirko: Dziękuję
20 lis 23:12