Ułamki proste
wehikuł: Rozłóż ułamek
na sumę dwóch ułamków prostych
? ?
Nie wiem czy dobrze :
x
2+8x−33 zamieniłem na postać iloczynową (x+11)(x−3) i teraz
| −3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x+11)(x−3) |
| (x+11)(x−3) | | x+11 | | x−3 | |
−3=Ax+Bx −3A +11B
−3=(A+B)x − 3A + 11B
I co dalej ?
20 lis 22:37
Saizou :
przyrównujesz wielomiany i masz układ równań
20 lis 22:39
wehikuł: Czyli dalej
| | 3 | |
Bo z tego wychodzi mi A= |
| |
| | 14 | |
I po końcowym podstawieniu jakoś nie ma to sensu
20 lis 22:49
wehikuł: Po głębszym przyjrzeniu się jednak to jest chyba dobrze
20 lis 22:57