rozwiąż równanie x do 9 -9x+15=0
dalia:
20 lis 22:19
roza: jak wykazać ze to równanie xdo 9 −9x +15+ 0 ma jedno rozwiązanie
21 lis 09:47
Hajtowy: skoro ma jedno rozwiązanie, to Δ=0
21 lis 09:48
roza: to nie jest równanie kwadratowe tylko x do potęgi 9
21 lis 09:55
Gray: f(x)=x
9−9x+15.
f'(x)=9x
8 − 9 = 9(x
4+1)(x
2+1)(x
2−1)< 0 ⇔ x∊(−1,1).
f
max(−1)=33;
f
min(1)=15
Stąd wynika, że funkcja ma jedno zero na przedziale (−
∞,−1] − jest tam rosnąca oraz f(−
∞) = −
∞
(tu granice oczywiście należy obliczyć).
Nie ma zera na przedziale [−1,1] − jest tam malejąca: maleje od wartości 33 do 15.
Nie ma zera na przedziale [1,
∞) − jest tam rosnąca i rośnie od wartości równej 15 do +
∞.
Koniec
21 lis 10:41
roza: dzięki Ci Gray
22 lis 14:24