jaaa9: Firma zajmująca się wynajem lokali ma do dyspozycji 180 pomieszczeń użytkowych. Wszystkie
pomieszczenia są zajęte wówczas, gdy koszt wynajmu za jeden miesiąc wynosi1200 zł. Firma
oszacowała, że każda kolejna podwyżka czynszu o 40 zł, zmniejsza o 5 liczbę
wynajmowanych pomieszczeń. Jaki miesięczny koszt wynajmu powinna ustalić ta firma, aby
jej przychód był maksymalny? Ile wynosi maksymalny przychód?
18 paź 16:24
Marcin: x-liczba podwyżek
przychód = (180 - 5x)(1200+40x)=-200x2+1200x+216000
szukamy p wierzchołka
p=(-1200)/(-400)=3
stąd wynika że firma powinna dokonać 3 podwyżek aby mieć max. przychód czyli koszt
wynajmu powinien wynieść 1320zł.
Przychód będzie wtedy równy 225000zł
19 paź 13:35