kamka:
Oblicz objętość graniastosłipa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna podstawy ma długość 52cm, a pole powierzchni całkowitej jest równe 276 cm?
22 sty 15:39
Gość:
Oblicz objętość graniastosłipa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna podstawy ma długość 52 cm, a pole powierzchni całkowitej jest równe 276 cm?
22 sty 15:40
Gość:
Oblicz objętość graniastosłipa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna podstawy ma długość 5√2cm, a pole powierzchni całkowitej jest równe 276 cm? prosze pomóżcie:(
22 sty 15:44
kamilka:
Oblicz objętość graniastosłipa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna podstawy ma długość 5√2cm, a pole powierzchni całkowitej jest równe 276 cm? prosze pomóżcie:(
22 sty 15:45
..:
juz sie robi chwilka;d
22 sty 16:26
:
czy oby na pewno dobrze przepisalas zadane? przekatna podstawy 5 do kwadratu:?
22 sty 16:29
sinx/n=six=6:
2*x2+4x*h=276 (2x pole podstawy + pole boczne = 276)
2x2+h2=[5√2]2 (z Pitagorasa, kwadrat przekątnej podstawy + kwadrat wysokości = kwadrat przekątnej).
Masz 2 niewiadome i 2 równania. Jedyne co musisz zrobić to rozwiązać to coś, co nie jest specjalnie trudne.
22 sty 19:04
sinx/n=six=6:
ahhh źle przekątna podstawy ma 5√2 a nie graniastosłupa.
A więc:
bok podstawy to kwadrat o boku 5, bo przekątna ma 5√2
2*4*4+4*4*h=276
16h=244 <=> że objętość równa jest 244, bo podstawa ma pole 16
Szersze wytłumaczenie:
h=15,25
V=4*4*15,25=244
22 sty 19:10