Oblicz granicę ciągów
plumplum: oblicz granicę ciągów:
1 (12+22+...+n2)/(n2+n+1)
2 n!/(nn)
3 (3sin+5cos2n)/(n+1)
4 n2/2n
5 (nsinn!)/(n2+1)
20 lis 22:14
plumplum: ktoś pomoże?:((
21 lis 11:55
J:
4) ..korzystamy z kryterium d'Alamberta
| | an+1 | | (n+1)! | | nn | | n!*(n+1)*nn | |
|
| = |
| * |
| = |
| |
| | an | | (n+1)n+1 | | n! | | (n+1)n*(n+1)*n! | |
21 lis 12:46
J:
| | n | | −1 | | 1 | |
= ( |
| )n = (1 + |
| )n = |
| < 1 .. zatem szereg jest zbieżny
|
| | n+1 | | n | | e | |
21 lis 12:48
J:
| | (n+1)2 | | 2n | | n2 +2n +1 | |
4) .. podobnie jak 2) ... = |
| * |
| = |
| .. i granica |
| | 2n+1 | | n2 | | 2n2 | |
| | 1 | | n2 | |
zmierza do |
| < 1 , zatem lim |
| = 0 |
| | 2 | | 2n | |
21 lis 12:54
plumplum: czy dobrze liczę, że w 1) wyjdzie ∞, a w 3) wyjdzie 0?
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć przykład z sinusem i silnią?
21 lis 17:00
plumplum: .
21 lis 20:32
Gray: | | n sinn! | | n | |
0≤| |
| |≤ |
| → 0, więc |
| | n2+1 | | n2+1 | |
Koniec.
21 lis 20:56
plumplum: @Gray czy po lewej stronie zamiast 0, może być −1*n/n2+1?
21 lis 21:29