Wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji f
marcim: Co mam z tym zrobić?
| | 4 | |
f(x)= |
| / * x2−2x =4(x2−2x)=4x2−8x |
| | x2−2x | |
(4x
2−8x)'= 4*2x−8x=0
No i nie wiem.. zaprowadze mnie to na manowce. W przykładach z tej stronki nie ma takich
ułamkowych wersji więc nie wiem. How to? Te ze stronki umiem ale co jeśli będą inne?
20 lis 21:34
===:
... Ty może zapisz zadanie ... i tylko zadanie
20 lis 21:41
marcim: | | 0*x2−2x+4(2x−2) | |
pochodna z tego to: |
| |
| | x4+4x+2x2 | |
lepiej? i potem dziedzina z mianownika itd?
20 lis 21:43
marcim: Tzn miejsca zerowe?
x4+4x+2x2/x
x3+4+2x... cholera, jednak nie. Myślałem że z delty jakoś.
20 lis 21:45
===:
1. Dziedzina to nie potem ... tylko natychmiast ... i to dla funkcji
| | −4(2x−2) | |
2. f'(x)= |
| |
| | (x2−2x)2 | |
20 lis 21:47
===:
TY zostaw w spokoju ten mianownik w pochodnej
Wiadomo, że przyjmuje on tylko wartości dodatnie ....analizuj więc licznik
20 lis 21:48
marcim: A jakby tak..:
(8x−8)(x4+4x+2x2)?
8x5+32x+16x3−8x4+32x+16x2
Nie no.. nie wiem. Pójde rowy kopać
20 lis 21:51
marcim: Czekaj bo to liczyłem dla siebie. Daj poogarniać.
20 lis 21:53
marcim: | | −8x−8 | |
No to przecież dobrze policzyłem pochodną: |
| |
| | x4+4x+2x2 | |
Dziedzinę natychmiast? Więc:
x
2−2x≠0 /:x
To będzie gdzieś koło x=2 i x =−2. Co dalej?
20 lis 21:57
===:
... no cóż ...rowy też ktoś kopać musi

Skoro nie potrafisz policzyć tak prostej dziedziny ... to badanie funkcji pozostaw na dalej
nieokreślony czas.
20 lis 22:00
marcim: +8.. boże ja nie wiem.. Ucze się matmy od 5 godzin i już przestałem cokolwiek czaić
20 lis 22:01
===:
... a w której klasie TY się uczysz?
20 lis 22:03
marcim: Czekaj.. postaram się skupić. 3 tchnikum ale zazwyczaj potrafię policzyć dziedzinę
x2−2x≠0
x(x−2)≠0
x≠0 x≠2
Potem podstawiam pod pochodną te miejsca zerowe i powinno mi wyjśc minimum i maksimum, tak?
20 lis 22:07
marcim: I jesteś w zupełności pewien że powino być −4(2x−2)? Bo nie wiem skąd się wziął minus skoro
wzór to:
f'*g+g'*f/g2
20 lis 22:10
===:
... idź spać ..
20 lis 22:11
marcim: Okej.. Poddaje się. To nie ma sensu skoro nie potrafię pomnożyć. Idę spać.
20 lis 22:14