szeregi
asd: Obszar zbieżnośći:
Mam pytanie jakie podstawienie proponujecie do tego przykładu, bo nie mam pomysłu
20 lis 20:51
Godzio:
Masz wyznaczyć obszar zbieżności więc jakie chcesz tu podstawienie stosować?
∑a
nx
n gdzie a
n = U{(−2)
n}{n
2 − 1
Wyznacz promień i masz przedział, sprawdź krańce przedziałów i masz odpowiedź

Pytaj jak
czegoś nie wiesz.
20 lis 20:56
Godzio:
Nie domknęło się.
20 lis 20:56
Gray: | | an+1 | |
Oblicz granicę limn→∞ |
| =r. |
| | an | |
| | 1 | | 1 | |
Wówczas Twój szereg jest zbieżny w przedziale (− |
| , |
| ). Rozbieżny w przedziałach |
| | r | | r | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(−∞,− |
| ), ( |
| ,∞). W punktach x=− |
| oraz x= |
| trzeba zbadać zbieżność |
| | r | | r | | r | | r | |
osobno.
20 lis 20:58
asd: Ok, a jeśli by było wyznacz zbiór zbieżności, to rozwiązanie wyglądało by inaczej ?
20 lis 21:03
Godzio:
Czym się różni jedno od drugiego?
20 lis 21:04
asd: No właśnie nie wiem, czy jest różnica.
20 lis 21:06
asd: No ok, ale nie rozumiem, dlaczego nie ma podstawienia ? Na zajęciach był taki przykład
| | (−x)n | |
∑ |
| i tutaj stosowaliśmy podstawienie, więc nie mam pojęcia dlaczego tak |
| | 4n−1*√n | |
20 lis 21:11
asd: up
20 lis 21:25
asd: up
20 lis 21:27
Godzio:
Jakie podstawienie? (różnicy nie ma)
20 lis 21:28
asd: no podstawiliśmy na ćwiczeniach t=−x, więc nie rozumiem po co wprowadzają podstawienia, skoro
nie trzeba ich stosować
20 lis 21:32
Godzio:
Moim zdaniem to tylko utrudnia, a w niczym nie pomaga, jak miałeś zdefiniowany promień
zbieżności?
20 lis 21:34
asd: Szczerze na wykładzie bardzo krótko... na ćwiczeniach 2,3 zadania, słabo zrozumiałem temat i
teraz uczę się z etrapeza i tam też jest podstawienie.
20 lis 21:36
asd: No dobra, jeśli nie trzeba podstawiać i jest to poprawne, to myślę, że wykładowca nie będzie
miał sprzeciwu
20 lis 21:38
Godzio:
Ale odpowiedz na moje pytanie jeszcze
20 lis 21:40
asd: No, na wykładzie nie pamiętam za bardzo, bo wtedy nie pisałem wszystkiego(dostajemy wersję
elektroniczną wykładu) i tutaj niestety nie ma o tym wzmianki. Na ćwiczeniach liczyliśmy
| | 1 | |
granicę lim n√an=5 r= |
| i potem liczyliśmy dla x=r i x=−r |
| | 5 | |
20 lis 21:45
asd: To tak skrótowo podałem bez przykładu
20 lis 21:46
Gray: Nie ma różnicy w tym czy wyznaczasz promień zbieżności szeregu ∑a
nx
n, czy ∑(−1)
na
nx
n.
Wynika to stąd, że przedział zbieżności ma postać |x|<R, czyli jeżeli należy do niego x to
należy też −x i odwrotnie... Wyznaczając promień zbieżności należy liczyć granicę ciągu
W Twoim przykładzie
n√2n/(n2−1) → 2, zatem szereg jest zbieżny w (−1/2, 1/2) i rozbieżny w
(−
∞,−1/2)∪(1/2,
∞).
Dla x=−1/2 mamy:
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| − szereg zbieżny (kryterium porównawcze do ∑ |
| |
| | n2−1 | | n2 | |
Dla x=1/2 też zbieżny (jak wyżej, lub kryterium Leibnitza).
Podsumowując: szereg zbieżny w [−1/2, 1/2], rozbieżny poza nim.
20 lis 22:30
asd: dzięki
20 lis 23:33
asd: jeszcze takie pytanie jeśli w zadaniu było, że ten szereg podany przeze mnie był dla n=2, to
zmienia jakoś postać rozwiązania ?
21 lis 01:00
Godzio:
Nic nie zmienia
21 lis 01:02
asd: Ok, dzięki
21 lis 01:02
Gray: Co to znaczy "był podany dla n=2"? Może suma była od n=2. I musiała być od 2 (lub czegoś
większego) po dla n=1 mianownik się zeruje.
21 lis 06:56