ekstremum
Paulina: ekstremum
wyznacz wszystkie wartosci parametru rzeczywistego p, dla których funkcja nie ma ekstremum
g(x)=1/3(p
2+4p−5)x
3−(p−1)x
2+(p+1)x+2p
2−7
czy jezeli warunkiem koniecznym istnienia ekstremum jest g'(x)=0 wiec pochodna tej funkcji musi
byc wieksza lub mniejsza od zera zeby tej pochodnej nie miec

chyba juz sie pogubilam...
g'(x)=(p
+4p−5)x
2−2(p−1)x+p+1
20 lis 20:48
===:
jak dotąd ok
...a dalej

?
20 lis 20:53
Paulina: a dalej liczylam delte ale chyba nie ma to sensu
20 lis 21:10
===:
... ma tylko trzeba troszkę dedukować −
20 lis 21:13
===:
Twoja pochodna jest funkcją kwadratową.
Jeśli "będzie się zerować" to jak to parabolka zmienia znak przechodząc przez miejsca
zerowe będzie więc spełniony i warunek dostateczny.
Dobrze więc kombinujesz, że pochodna nie może mieć miejsc zerowych
zatem:

?
20 lis 21:20
Paulina: Δ<0 ?
20 lis 21:25
===:
a co z (p
2+4p−5)

?
20 lis 21:28