granica
terrorysta: pomocy pliska
lim n−>∞ n√3n+5*6n
lim n−>∞ (1+3n)2n
20 lis 20:43
Hajtowy:
| a | |
| =0  |
| ∞ | |
a więc w drugiej granicy granicą jest nieskończoność
20 lis 20:46
terrorysta: lim n−>∞ (1+3n)2n
ostatnia granica miala byc tak
20 lis 20:46
terrorysta: pomylka :s
w wolframie wychodzi e6
20 lis 20:47
Dawid: no bo wyjdzie
20 lis 20:47
Hajtowy:
Granica z liczbą Eulera

Wzór podstawowy znasz?
20 lis 20:47
tweety: pierwsze z tw. o 3 ciągach?
20 lis 20:48
Dawid: lim n→∞(1+3n)2n=lim n→∞[(1+3n)n]2nn=[e3]2=e6
lim n→∞ 2nn=2
20 lis 20:50
tweety: n√5*6n ≤ ten ciąg ≤ n√5*6n + 5*6n
n√5*6n ≤...≤ n√10*6n
n√5 * 6 ≤...≤ n√10 *6 /:6
każdy n√x → 1
więc granica lewego = 1= granica prawego, więc granica szukanego też jest 1
20 lis 20:52
terrorysta: tak, tylko jako ze znam odpowiedz troche wylaczylo sie myslenie u mnie, bo ja to widze tak ze
te 3 w liczniku pomnozylbym przez 2, napisal e, a wynik tego mnozenia wrzucil do potegi
bo domyslam sie ze jesli wygladaloby to tak to wtedy wynik e20?
lim n−>∞ (1+4n)5n
20 lis 20:53
terrorysta: tweety, w wolframie granica wychodzi 6
20 lis 20:56
terrorysta: Dzieki Dawid
20 lis 20:57
tweety: no a wiesz jak to policzyć? bo inne które przychodzi mi do glowy to
...=
n√3n + 5*3n * 2n =
n√3n * (1 + 5*2n) = 3
n√1 + 5*2n
ale to chyba do niczego nie prowadzi
20 lis 21:01
terrorysta: no wlasnie w tym jest problem, probowalem to rozwiazac tak zeby wyszlo poprawnie jak w
wolframie ale nic nie wychodzi
20 lis 21:04
tweety: no to może się program kopsnął, bo jeśli robisz tak jak ja zrobiłam, to szukasz największego
składnika sumy (tu: 5*6n) i zmniejszając(po lewej) wsadzasz go raz pod pierwiastek a
zwiększając tyle ile składników sumy. tak zrozumiałam, mam racje?
20 lis 21:16
tweety: chyba mam:
jak to co napisałam przed chwilą pociągniesz dalej
3 n√1 + 5*2n = 3* n√2n(1/2n + 5) = 3*2 * n√(1/)2n + 5
i teraz 1/2n →0 więc pierwiastek to n√5 → 1
więc ... = 3*2*1=6
co myślisz?
20 lis 21:27
terrorysta: dzieki, wyglada sensownie

moge tylko wiedziec czemu
n√5 → 1?
20 lis 21:32
tweety: bo z definicji tak jest po prostu pierwiastek n−stopnia z każdej liczby dąży do 1
20 lis 21:34
terrorysta: dzieki!
20 lis 21:35