Maaa granice nieskończooonee
arytto: Ukochane granice <3
x−>0 1/x
2 − (x−2)/(x
3−x)
Dochodzę do:
(2x
2−x)/(x
5−x
3)
Wyłączam przed nawias i skracam:
(2x−1)/[x
2(x−1)(x+1)]
Koniec końców po podstawieniu mam wynik:
−1/0
Coś nie halo, rozwiązaniem jest
∞
20 lis 20:29
arytto: Proszę o pomoc
20 lis 20:36
Dawid: Ja się pogubiłem już na początku gdzie jest ułamek itp
20 lis 20:39
Hajtowy:
Chyba tak to wyglada
20 lis 20:41
arytto: Dokładnie tak, co sądzicie o moim sposobie rozwiązywania?
20 lis 20:47
arytto: Kszy kszy, ktoś coś?
20 lis 20:56
Gray: | | x2−1−(x−2)x | | 2x−1 | | −1 | |
... = |
| = |
| → |
| =+∞ |
| | x2(x2−1) | | x2(x2−1) | | 0− | |
20 lis 22:41