ciało
Kris: Sprawdź czy jest to ciało
x∊R x = a + b3√2 + c3√4 a,b,c ∊ Q
Wydaje mi sie ze w elemencie odwrotnym sie nie sprawdzi lecz te obliczenia sa okropne da sie to
jakos latwiej dowieść?
20 lis 20:27
Gray: (a+b3√2+c3√4)(d+e3√2+f3√4)=1 ⇔
⇔ad+df+ce=1 ⋀ bd +ae +cf=0 ⋀ af+be+cd=0
Rozwiąż ten układ równań ze względu na d,e,f. Co wyjdzie?
20 lis 20:36
Kris: Utworzylem macierz rozszerzylem i wyszlo mi d3 + e3 + f3 − 3def
20 lis 21:03
Kris: No i wydaje mi się że ma element odwortny to ciało.
20 lis 21:08
Kris: Ten zbiór właściwie bo nie wiemy jeszcze czy to ciało. Jeszcze pytanie skąd wzieły sie te 3
równania?
20 lis 21:09
Gray: Po wymnożeniu lewa strona musi być równa prawej czyli 1. Tak będzie tylko wtedy, gdy
a) współczynnik bez pierwiastka będzie równy 1; stąd ad+bf+ce=1
b) współczynnik przy 3√2 będzie zerem; stąd bd +ae +cf=0
c) współczynnik przy 3√4 będzie zerem; stąd af+be+cd=0
20 lis 21:30
bartek: Czy w pierwszym równaniu nie powinno być:
ad + 2bf + 2ce
A w drugim:
bd + ae + 2cf
Te dwójki biorą się z 3√8, który powstaje podczas wymnażania.
20 lis 21:44
Gray: Cholera... Właśnie coś mi się nie zgadzało... Przepraszam... Ten układ równań powinien mieć
dokładnie jedno rozwiązanie dla dowolnych a,b,c różnych od zera.
20 lis 21:50