aa
Hugo: czemu to jest zle
log3(2x−7) <=2− log3(8−x)
log3(2x−7) <=log39 − log3(8−x)
OPUSZCZAM LOGI
2x−7 <= 9 −8+x
x<=8
20 lis 20:20
Dawid: | | x | |
Jak masz log39 − log3(8−x) wykorzystaj wzór loga |
| |
| | y | |
20 lis 20:23
PW: Nie ma takiego twierdzenia, które pozwalałoby "opuszczać logarytmy" − za takie coś mój profesor
w liceum stawiał dwóję.
20 lis 20:24
Hugo: ja tam na agh jutro kolos

no dzieki
20 lis 20:25
bezendu:
Oj Hugo
20 lis 20:25
Hugo: kurde −,−
przenosze na prawą strone
(2x−7)(8−x) −2 <= 0
wymnazam
16x −2x2 −56 +7x −2 <=0
23x −2x2 −58 <=0
Δ= 489 −,−?
20 lis 20:41
Hugo: dobra nie wazne juz wiem o co chodzi xd
20 lis 20:42
Mila:

log
3(2x−7) <=2− log
3(8−x)
D:
2x−7>0 i 8−x>0
log
3(2x−7)+log
3(8−x)≤2⇔
log
3[(2x−7)*(8−x)]≤log
3(9) teraz możesz porównać argumenty
[(2x−7)*(8−x)]≤9
16x−2x
2−56+7x−9≤0
−2x
2+23x−65≤0
Δ=23
2−4*2*65=529−520=9
| | −23−3 | | 26 | | −23+3 | |
x= |
| = |
| =612 lub x= |
| =5 |
| | −4 | | 4 | | −4 | |
x≤5 lub x≥6
12 i x∊D⇔
====================
20 lis 21:24