oblicz równianie w zakresie zespolnym
rafal: Pomóżcie jak rozwiązać to równanie: z2+(2+2i)z+1+2i=0
20 lis 20:18
AcidRock: Rozwiązujesz, jak zwykłe równanie kwadratowe.
20 lis 20:27
rafal: tyle wiem, dochodzę do tego momentu:
Δ=4+4i+4i2−4−8i=−4i−4
Później można obliczyć chyba tak:
x+iy=√−4i−4 i podnosimy to stronami do kwadratu
wychodzi po porównaniu części zwykłej i urojonej:
x2−y2=−4
2xy=−4
obliczając y=−2/x podstawiamy do pierwszego równania
wychodzi
x4+4x2−4=0
podstawimy za x4=t, ale później nie wiem jak już to dalej policzyć bo t wychodzi mi −2+2√2
i nie wiem jak policzyć x
20 lis 20:50
Gray: −4−4i = 4(−1−i) = 4√2(cos(π+π/4)+isin(π+π/4)
Stąd √−4−4i= {√4√2(cos(π/2+π/8)+isin(π/2+π/8), −√4√2(cos(π/2+π/8)+isin(π/2+π/8) }.
Do wzoru na pierwiastki wybierasz jeden z nich.
20 lis 20:54
Mila:
To równanie możesz inaczej rozwiązać: (postać kanoniczna )
[z+(1+i)]2−(1+i)2+1+2i=0
[z+(1+i)]2=(1+i)2−1−2i
[z+(1+i)]2=1+2i−1−1−2i
[z+(1+i)]2=−1
z+1+i=√−1
z+1+i=i lub z+1+i=−i
z=−1 lub z=−1−2i
20 lis 22:06