Granica jednostronna.
Dawid: Granica jednostronna.
Mam problem z granicą
| | 1 | | 1−2x | |
lim x−>9+ ( |
| ) do potęgi { |
| } |
| | 2 | | 9−x | |
Więc robię to tak
| | 1 | | −17 | | 1 | |
( |
| ) do potęgi |
| =( |
| )∞ dobrze to jest do tego kroku? |
| | 2 | | 0− | | 2 | |
20 lis 20:03
Dawid: Udało mi się rozwiązać a taki przykład
| | x | |
lim x−>0+ (x+ |
| ) to tutaj się pogubiłem zrobiłem tak |
| | |x| | |
20 lis 20:21
Dawid: to wychodzi symbol nieoznaczony
20 lis 20:24
Dawid: pomoże ktoś ?
20 lis 20:27
Dawid: ..
20 lis 20:35
tweety: mi w pierwszym przykładzie też mi tak wyszło tylko jeszcze dalej (1/2)∞ = 0 , bo 1/2 < 1
dobrze?
20 lis 21:09
tweety: a w drugim, to chyba tak:
lim..... = lim x |x| + x|x| =lim x (|x| +1)|x|
i teraz skoro x→ 0 z prawej, czeli po dodatnich, to możesz opuscic moduł i:
...=lim x+1 = [ 0+1 ]= 1
tak mi się wydaje, bo 0/0 to nieoznaczony i raczej nie rozw zadania
20 lis 21:13
Dawid: w tamtym wyszło 0
20 lis 21:27
tweety: w sensie w pierwszym?
20 lis 21:32
Dawid: mi w pierwszym przykładzie też mi tak wyszło tylko jeszcze dalej (1/2)
∞ = 0 , bo 1/2 < 1
dobrze?
| | √x2−4x+4 | | |x−2| | | x−2 | |
A taki przykład lim x−>2+ |
| = |
| = |
| =[00] to trzeba |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
inną
metodą ?
20 lis 21:46
tweety: robie
20 lis 21:49
tweety: ale skróć sobie po prostu x−2 / x−2 i wychodzi granica =1
20 lis 22:04
tweety: a nie 0/0
20 lis 22:04
Dawid: W sumie racja nie wpadłem na to
20 lis 22:05
20 lis 22:07
Dawid: Tego jeszcze nie miałem
20 lis 22:08
tweety: szkoda
20 lis 22:10
Dawid: Tylko jak wkleję tą funkcje w program to inny wykres wychodzi
20 lis 22:14
tweety: a jaki?
20 lis 22:15
Dawid:

Nie jest dobrze zapomniałem, ze tam mianownik Ci się wymazał
20 lis 22:19
tweety: jej, super, dzięki
20 lis 22:21