matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej.
gripen:
Postać kanoniczna funkcji kwadratowej Czy zadanie jest dobrze rozwiązane? 1. Narysuj wykres funkcji: f(x)=−2(x+1)
2
−4
1
2. Napisz wzór funkcji: f(x)=
x
2
2
Rozw. 1. f(x)=−2x
2
W=(−1,−4)
1
2. f(x)=−
x−5
2
20 lis 19:53