zadania z trygonometrii :)
Blue: Zestaw zadań z trygonometrii:
zad.3 Udowodnij, że liczba sin
216
0+cos46
0cos14
0 jest liczbą wymierną.
| | 3 | |
Mi wyszło |
| , czy to jest dobrze  |
| | 4 | |
| | 1 | |
zad.6 Oblicz sin4α +cos4α, jeśli sinα + osα = |
| |
| | √2 | |
zad.8 Rozwiąż równanie sinx+sin5x =2cos2x
| | π | | π | | 2 | |
Mi tutaj wyszło : x= − |
| +πk , x= |
| +πk, x= |
| πk |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | 2 | |
W odpowiedziach mam : x= |
| + |
| k i x = |
| + |
| πk. |
| | 4 | | 2 | | 6 | | 3 | |
Te dwa moje pierwsze to w sumie to pierwsze z odpowiedzi, ale to drugie skąd się wzięło

Pokazać jak liczyłam, czy ktoś powie, jak to liczyć?

zad.9 Wyznacz najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania sin2x=sin3x.
Proszę o pomoc
20 lis 19:45
Blue: | | 1 | |
w tym zadaniu 6 powinno być sinα+cosα= |
| |
| | √2 | |
20 lis 19:46
Blue: Jest tu kto

20 lis 20:19
Mila:
Zobaczyłaś wczorajsze zadanie z ostrosłupem?
20 lis 20:20
Blue: Już idę zobaczyć
20 lis 20:24
Mila:
6)
Podpowiedź:
a) (cos
2x+sin
2x)−2sin
2x*cos
2=1−2*(sinx*cosx)
2
20 lis 20:28
Blue: A Mila może zacznijmy od zad.3 czy to jest dobrze?

Też Ci tak wyszło?
20 lis 20:31
Blue: | | 7 | | −1 | |
Mila w szóstym wszyło mi |
| , bo sinαcosα= |
| , czyli dobrze, bo tak jest w |
| | 8 | | 4 | |
odpowiedziach
20 lis 20:36
Mila:
sinx+sin5x =2cos2x
2sin(3x)*cos(−2x)=2cos(2x) /:2
sin(3x)*cos(2x)−cos(2x)=0
cos(2x)*(sin(3x)−1)=0
cos(2x)=0 lub sin(3x)=1
| | π | | π | |
2x= |
| +kπ lub 3x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| *k lub x= |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | | 6 | | 3 | |
20 lis 20:51
Blue: Już wiem, dlaczego miałam źle to 8 − zamiast spojrzeć na wykres sinusa, ja spojrzałam na wykres
cosinusa
20 lis 20:54
Kacper:
Zadanie 1 wynik ok, a pokaż jeszcze rachunki
20 lis 21:06
20 lis 21:06
Blue: zad 1 czyli 3, Kacper?
20 lis 21:11
Kacper:
No tak
20 lis 21:13
Blue: To czekaj chwilę, zanim to przepiszę to trochę minie
20 lis 21:19
Blue: A w tym czasie możesz się zająć zadaniem 9^^
20 lis 21:19
Blue: | | 1 | | 1 | |
sin216+cos46cos14 = sin16*sin16+ |
| cos60+ |
| cos32= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| (cos32−cos0)+ |
| cos60+ |
| cos32= − |
| (cos32−1)+ |
| cos60+ |
| cos32 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
− |
| cos32+ |
| + |
| cos60+ |
| cos32= |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
20 lis 21:23
Blue: Zatem− co z zadaniem 9

Próbowałam rysować te wykresy, ale ciężko jest z tego rozwiązanie
odczytać...
20 lis 21:24
Kacper:
To ja trochę inaczej liczyłem to:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin216o+ |
| cos32o=sin216o+ |
| (1−2sin216o)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lis 21:26
Mila:
21:23
Pierwsza linijka jak u Ciebie.
Dalej tak:
sin2(16)+14+12(1−2sin2(16))= 14+12
20 lis 21:27
Mila:
Wtaj Kacper.
20 lis 21:28
Kacper:
Witam
Mila
20 lis 21:31
Blue: Ja po prostu wykorzystałam te wzory, które są w uzupełnieniu karty wzorów
20 lis 21:43
Blue: Ale co z zadaniem 9?

Jakaś podpowiedź może chociaż?
20 lis 21:44
Kacper:
np tak:
sin2x=sin3x
sin2x−sin3x=0
| | 2x−3x | | 2x+3x | |
2sin( |
| )cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
Dalej sama
20 lis 21:47
Mila:
9)
sin(2x)−sin(3x)=0 i wzór.
20 lis 21:49
Mila:
Kacper rozpieszcza Blue, a trzeba wymagać, bo matura ma być na 90%.
20 lis 21:51
Blue: Wyszło {π}{5}
20 lis 21:54
20 lis 21:54
Blue: haha, Mila ^^
20 lis 21:55
Blue: Dzięki Wam za pomoc
20 lis 22:02
Kacper:
Mila już nie będę
20 lis 22:08
Kacper: Obiecuję poprawę
20 lis 22:09
20 lis 22:17