Wyznacz najmniejszą wartość funkcji.
michal12221: Witam.
Mam problem, mianowicie muszę znaleźć najmniejszą wartość funkcji:
f(x)=x(x+1)(x+2)(x+3)
Nie wiem jak się za to zabrać, co prawda mogę policzyć pochodną, ale kiedy już to zrobię,
ciężko policzyć kiedy jest równa 0, więc niewiele mi to daje.
Odpowiedź to f(x) min = −1, nie wiem dla jakiego x.
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
20 lis 19:37
PW: Czary−mary:
f(x) = (x2+3x)(x2+3x+2)
Po podstawieniu x2+3x = t mamy
f(t) = t(t+2)
− wiadomo dla jakiej t funkcja osiąga minimum i ile jest równe.
20 lis 20:40