trygonometria
reyg: wiem, że to trochę banalne, ale proszę o pomoc:
dopiero zaczynam trygonometrię na poziome rozszerzonym.
jak mam najprostsze z możliwych typu sinx=1 to wiem, że x=π/2+2kπ
tak samo sinx=0 to x=π+kπ itd
a jeżeli mam sin2x=−1?
bo wiem, że tutaj wykres się jakby zwęża czyli sin2x=0 to x=π/2+k/2π
jak sobie radzić z takimi równaniami? podobnie jakby np było sin1/2x itd
20 lis 19:36
PW: Można po prostu traktować 2x jako u i rozwiązać równanie
sinu = − 1
czyli
po czym podzielić obie strony przez 2.
20 lis 19:48