Wyznaczanie wartości
Ludwig1234: Cześć,
mam pytanie odnośnie dwóch zadań.
1. Wiadomo, że x+y = 17 i x2 + y2 = 145. Wyznacz xy.
Zrobiłem tak:
x+y = 17
x2 + y2 = 145
x = 17−y
(17−y)2 + y2= 145
x = 17−y
289−34y+y2=145
x=17−y
y2−34y+144=0
Z tego drugiego równania policzyłem deltę, ale wyszła dziwna (pierwiastek z 580). Gdzie
popełniłem błąd?
2.Wyrażenie W(x)=(4x−1)2−(3x+1)2−(2x−3)(2x+3) zapisz w najprostszej postaci i oblicz jego
wartość dla x=3√2 − 1.
W(x) zapisuję następująco: (2x−1)(2x+1)−(2x−3)(2x+3)−(3x+1)2. Pod to mam wstawić x=3√2 − 1?
Czy jeszcze da się coś zrobić? Chyba od zajechania liczenia będzie...
Z góry dziękuję.
20 lis 19:31
Mila:
1)
x+y = 17 /2
x2 + y2 = 145
x2+2xy+y2=289
145+2xy=289
2xy=144
xy=72
20 lis 19:34
Mila:
W(x)=(4x−1)2−(3x+1)2−(2x−3)(2x+3) =
=16x2−8x+1−(9x2+6x+1)−(4x2−9)=
=16x2−8x+1−9x2−6x−1−4x2+9=
=3x2−14x+9
==========
W(3√2−1)=3*(3√2−1)2−14*(3√2−1)+9=
=3*(9*2−2*3√2+1)−42√2+14+9=
=3*(19−6√2)−42√2+23=
=80−60√2
20 lis 20:07