indukcja
Daga:
4n−1 jest podzielne przez 3
k=1
41−1=3
więc 4n−1=3k
4n+1−1=4n*4−4*1+3
4(4n−1)+3
chyba coś nie tak
ma być indukcyjnie
20 lis 19:14
Daga:
czyli wyrażenie w nawiasie jest podzielne przez 3, reszta też więc kończy to dowód indukcyjny?
20 lis 19:19
Mila:
Zał. in.
4n−1=3k, k∊C
T. 4n+1−1=3m, m∊C
L=4n+1−1=4n*4−1=4n*(3+1)−1=3*4n+4n−1=
=3*4n+3k=3(4n+k)=3*m ,gdzie m= (4n+k)∊C
cnw
20 lis 19:22
Daga:
Dziękuję
20 lis 19:23
kyrtap: 4n − 1
1. n = 1
41 − 1 = 3 − liczba ta jest podzielna przez 3
2. T(n+1)
4n+1 − 1 = 4n * 4 − 1 = 4 (4n −1) + 3
4n − 1 − z zał. bo ta liczba jest podzielna przez
3 − liczba ta dzieli się przez 3
Zatem cała liczba jest podzielna przez 3 c.n.d
20 lis 19:24
kyrtap: przepraszam Mila nie widziałem że napisałaś
20 lis 19:24
kyrtap: 4n − 1 − z zał. bo ta liczba jest podzielna przez 3 (*) (poprawka)
20 lis 19:25
Daga:
a nie k∊N ?
czemu k∊C ?
20 lis 19:26
Daga:
i czemu moja wersja jest zła
20 lis 19:33
kyrtap: dobrze zrobiłaś tylko musisz jeszcze uzasadnić
20 lis 19:55
Daga:
MTF ?
4≡1 mod 3
4n≡1n mod 3
4n−1≡4+1≡ mod 3
?
20 lis 20:06
Mila:
4=1(mod3)
4n=1n (mod3)
4n=1(mod3) /−1
4n−1=0 (mod3)
20 lis 20:10
Daga:
20 lis 20:20
Saizou :
albo jeszcze inaczej ze wzorku an−1=(a−1)(an−1+an−2+...a+1)
zatem
4n−1=(4−1)(4n−1+4n−2+...+4+1)=3k , k∊C
20 lis 20:57
Saizou : stare przyzwyczajenie, oczywiście k∊Z
20 lis 20:57
kyrtap: Saizou co za różnica
20 lis 20:59
Saizou : im więcej sposobów rozwiązania tym lepiej
20 lis 21:00
kyrtap: ale mi chodzi o zapis k∊Z
20 lis 21:02
Saizou :
tak samo jak byś nie znał indukcji i miał pokazać że
| | 1 | |
12+22+32+....+n2= |
| n(n+1)(2n+1) |
| | 6 | |
20 lis 21:03
Saizou : aaaa...
C liczby zespolone
Z liczby całkowite
20 lis 21:03
kyrtap: tylko te C u mnie są zapisywane trochę inaczej

ℂ
20 lis 21:05
Saizou : no tak, ale nie chciało mi się wpisywać tych znaków
ℤ− całkowite
ℂ− zespolone
20 lis 21:06
kyrtap: dla mnie i tak C pozostaną całkowitymi
20 lis 21:07
Saizou :
ℤ jest od niemieckiego zahlen
20 lis 21:08
Saizou :
kyrtap dla ciebie zadanko z 21:03 do zrobienia
20 lis 21:10
Saizou :
kyrtap a co zadaniem
20 lis 21:16
kyrtap: a co zadaniem ? o co chodzi?
20 lis 21:17
Saizou :
rozwiąż zadanie z 21:03 ale nie indukcyjnie
20 lis 21:18
kyrtap: ten po lewej jest to jakiś szereg ? czy można bez znajomości szeregu rozwiązać to?
20 lis 21:19
Kacper:
Saizou sporo pisania
20 lis 21:20
Saizou :
można, ale jak pisze Kacepr trochę pisania
20 lis 21:22
kyrtap: ciężko jest na studiach Saizou z matmy?
20 lis 21:25
bezendu:
Mam przełożone na środę (analiza)
Z algebry 4,5 ale miałem aż 16 punktów z aktywności gdzie normą są 4 punkty więc prowadzący
docenił i podwyższył na 5.0
20 lis 21:44
Mila:
bezendu, gratuluję.
20 lis 21:52
kyrtap: chyba jak każdy
20 lis 22:06
kyrtap: dużo chyba poświęcasz czasu temu Saizou?
20 lis 22:19
Saizou : zazwyczaj czas w pociągu, 1 h dziennie
20 lis 22:20
kyrtap: to niewiele, chyba jesteś bardzo kumaty chłopak
20 lis 22:21
Saizou : czy ja wiem... jakoś struktur algebraicznych nie mogłem zakumac
20 lis 22:23