proszę o wytłumaczenie i pomoc
axdxcx: Oblicz przybliżenie cos(63o) korzystając ze wzoru f(x0+h)≈f(x0)+f'(x0)h
20 lis 18:49
PW: Pomoc:
Wzór jest prawdziwy, gdy argumentem funkcji jest liczba, trzeba więc przejść z miary kątowej na
łukową.
20 lis 18:53
axdxcx: to już zrobiłam, cos=7π20
20 lis 18:57
axdxcx: czy za x0 mogę podstawić sobie dowolny kąt np 60o?
20 lis 18:58
Bogdan:
f(x) = cosx
| | π | |
x0 = 60o, f(x0) = cos600 = ..., f'(x) = ..., f'(60o) = ..., h = 3o = |
| |
| | 60 | |
Rachunki wykonaj sama
20 lis 19:08
axdxcx: zrobiłam, czy ktoś może sprawdzić?
cos (7π20)≈12−√32*π60
20 lis 19:11
Bogdan:
Tak, jest dobrze
20 lis 19:14
axdxcx: dziękuję
20 lis 19:18
PW: Twój wynik (liczony kalkulatorem Windows) to około 0.454
natomiast cos63° to około 0,454

Spróbuj sama też sprawdzić.
20 lis 19:42