równanie
Karolina: Rozwiąż nierówności i narysuj graficznie:
a) 4x2 ≥ 4x−1
b) 9+25x2 −30x ≤ 0
20 lis 18:25
Hajtowy:
a) 4x2 − 4x + 1 ≥ 0
Δ=b2−4ac
b) 25x2−30x+9 ≤ 0
Δ=b2−4ac
20 lis 18:27
Karolina: To wiem, ale chodzi mi o wykres graficzny tak naprawdę
20 lis 18:33
Karolina: Mógłby ktoś napisać jak to rozwiązać graficznie ? Byłabym wdzięczna
20 lis 18:48
Hajtowy:
Obie parabole ramionami do góry + zaznaczyć miejsca zerowe i napisać rozwiązanie
20 lis 18:49
Hajtowy:

Napisz teraz rozwiązania
20 lis 18:53
pigor: ...,
a) 4x2 ≥x−1 ⇔ (2x)2−2*2x*1+12 ≥0 ⇔ (*) (2x−1)2≥0 ⇔ x∊R
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) 9+25x2−30x ≥0 ⇔ (5x)2−2*5x*3+32 ≥0 ⇔ (*) (5x+3)2≥0 ⇔ x∊R.
−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. rysuj sobie odpowiednie parabole postaci (*) y=(2x−1)2; y=(5x+3)2
20 lis 19:01
Hajtowy:
Walnąłem się w przykładzie b
20 lis 19:05