Granice funckji
Ania: pomóżcie: Korzystając z twierdzeń o arytmetyce funckji oboliczyć:
lim(√x2+1+x) przy x dążącym do niesk.
lim((tg2x+1)/tg2x+5 przy x dążącym do pi/2
20 lis 18:22
PW: To są twierdzenia o "arytmetyce granic".
√x2+1 ≥ √x2 = |x|.
Dla dostatecznie dużych (dodatnich) x mamy więc
√x2+1 ≥ x
Badana funkcja dla x > 0 spełnia zatem nierówność
f(x) ≥ x+x = 2x,
skąd wynika, że
limf(x) ≥ lim(2x) = +∞
x→+∞ x→+∞
Ten sposób trochę nie odpowiada hasłu "arytmetyka granic". Może chcieli tak:
√x2+1 + x = |x|√1+1/x2 + x = (dla x > 0) = x(√1+1/x2 + 1)
− i teraz zastosować twierdzenie "o arytmetyce granic" − wyrażenie w nawiasie dąży do √1+0+1
= 2, a funkcja h(x) = x dąży do +∞, zatem iloczyn dąży do +∞.
20 lis 19:09