szereg
Raf131:
Witam
Mamy:
oczywiście z tego
| | n | |
limn→∞ n√|(nn)/(2n)| = limn→∞ |
| = +∞ |
| | 2 | |
Jest to fragment zadania na wyznaczenie promienia zbieżności pewnego szeregu. Powyżej z
kryterium Cauchy'ego mamy R=0.
Natomiast mnie ciekawi z kryterium d'Alemberta dalej mamy:
a
n + 1 = ((n + 1)
n + 1) / (2
n + 1)
| | (n+1)n+1 | | 2n | |
limn→∞ (| |
| * |
| |) = |
| | 2n+1 | | nn | |
| | (n + 1)n + 1 | | (n+1)n * (n + 1) | |
= limn→∞ (| |
| |) = limn→∞ | |
| | = |
| | 2nn | | 2nn | |
| | 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
= limn→∞ |(1 + |
| )n * |
| | = e * limn→∞ | |
| | = +∞ |
| | n | | 2 | | 2 | |
Czy ostatnia granica jest dobrze policzone. Czy dobrze wyciągnąłem liczbę e ?