prawdopodobieństwo
madzik: W urnie są kule białe niebieskie i zielone. liczby kul kazdego koloru w podanej kolejnosci
tworza ciag arytmetyczny o roznicy 3.Losujemy trzy razy bez zwracania po jednej kuli
| | 4 | |
.Prawdopodobieństwo wylosowania trzech kuli o róznych kolorach wynosi |
| . Ile kul jest w |
| | 19 | |
urnie?
20 lis 18:13
madzik: Może jednak ktoś pomoże?
20 lis 19:28
kyrtap: masz odp do tego zadania?
20 lis 19:54
madzik: tak, ma wyjść 21
20 lis 19:59
kyrtap: ładnie wyszło mi już piszę rozwiązanie
20 lis 20:05
madzik: Dziękuję bardzo!
20 lis 20:06
kyrtap: Oznaczę sobie jako n − liczba kuli białych (gdzie n ≥1) Stąd:(mając na uwadze że kule te
tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3):
n + 3 − liczba kul niebieskich
n + 6 − liczba kul zielonych
n + n+ 3 + n +6 = 3n + 9 − całkowita liczba kul w urnie
Ω − zbiór zdarzeń elementarnych jednakowo prawdopodobnych
IΩI = C
13n+9* C
13n+8* C
13n+7 = (3n+9)(3n+8)(3n+7)
A − "wylosowane kule są różnego koloru"
IAI = 3! * C
1n * C
1n+3 * C
1n+6 = 6n(n+3)(n+6)
| | 6n(n+3)(n+6) | |
P(A) = |
| |
| | (3n+9)(3n+8)(3n+7) | |
| 6n(n+3)(n+6) | | 4 | |
| = |
| |
| (3n+9)(3n+8)(3n+7) | | 19 | |
| 6n(n+3)(n+6) | | 4 | |
| = |
| |
| 3(n+3)(3n+8)(3n+7) | | 19 | |
| 2n(n+6) | | 4 | |
| = |
| / *(3n+8)(3n+7) (bo n≥1) |
| (3n+8)(3n+7) | | 19 | |
| | 4 | |
2n2 + 12n = |
| (3n+8)(3n+7) / * 19 |
| | 19 | |
38n
2 + 228n = 4(3n+8)(3n+7) dolicz
20 lis 20:18
kyrtap: tel dostałem
20 lis 20:20
kyrtap: jak wyszło to daj znać
20 lis 20:22
madzik: Oooo jacie, musze to rozwiązanie jakoś przetrawić

. A jeszce mam pytanie, można zapisać symbol
C jakoś inaczej, chodzi mi np. o regułe mnożenia, silnie itp?
To równanie kwadratowe to tam sobie spokojnie doliczę

I dziękuję naprawdę jezscze raz!
20 lis 20:42
kyrtap: C− kombinacja równie dobrze możesz zapisać że
20 lis 20:58
kyrtap: jeżeli umiesz rozpisać dwumian Newtona powinnaś dać radę
20 lis 20:58
madzik: O własnie o to mi chodziło, dobrze, dzięki wielkie jeszcze raz!
20 lis 20:59
kyrtap:
20 lis 21:00