prawdopodobienstwo
madzik: W dużym lotku należy skreślić 6 spośród 49 liczb. Uzasadnij, że prawdopodobienstwo trafienia
trójki jest wieksze od 0,01
20 lis 18:06
madzik: ktoś coś może?
20 lis 19:25
PW: Może, ale chociaż spróbuj opisać przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω.
20 lis 19:58
madzik: | | 49 | |
Przestrzeń będzie wyglądać tak : ( |
| ) (oczywiście bez kreski ułamkowej)? |
| | 6 | |
20 lis 20:01
PW: | | | |
Nie, | to liczność zbioru Ω, a na początku każdego zadania trzeba opisać (choćby słowami |
| | |
jeśli nie symbolami) czym są zdarzenia elementarne.
20 lis 20:18
madzik: zdarzenia elementarne to są poszczególne wyniki, a ich zbiór to przestrzeń, znaczy Ω
| | 6 | | 43 | |
Hmm to może Ω= ( |
| ) x ( |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
20 lis 20:31
Bogdan:
20 lis 20:44
PW: Bogdan nie wytrzymał, ale madzik w dalszym ciągu nie wie co to jest Ω, i tak już
pewnie zostanie. Pasuję.
20 lis 20:49
madzik: Czyli coś mi świtało, ale nie umiałam tego do kupy ubrać

Dziękuję Wszystkim bardzo!
20 lis 20:49
madzik: Ω jest to cały zbiór, a jego poszczególne wyniki to A,B... tak to sobie zawsze tłumaczę
20 lis 20:51
PW: W tym zadaniu Ω to zbiór wszystkich 6−elementowych podzbiorów zbioru 49−elementowego, ale Ty −
mimo że pewnie to rozumiesz, uparcie nie chcesz tego sformułować. A to jest punktowane na
maturze, nie tylko sam wynik.
Marudzę, ale wystrzegaj się podejścia "jak to się liczy" zamiast "co ja mam policzyć". Kończy
to się zazwyczaj strzelaniem − może taki wzór, a może inny, może kombinacje, a może wariacje,
a może ...
20 lis 21:17
madzik: Wiem o czym mówisz, wystrzegam się tego chyba dlatego (w sumie to na pewno), bo nie potrafię
sobię wyobrażać niektórych sytuacji w tym dziale, a prawdopodobieństwo na tym głównie polega,
pomimo że podstawowe zasady z grubsza znam. I to jest największy problem u mnie...
20 lis 21:26