granice
Ania: x−−>
∞ (x
3)/(x
2−4) − (x
2+1)/(x+2) ?
z pierwszego wyliczyłam
∞, z drugiego też
∞, ale przecież
∞−
∞ to wyrażenie nieoznaczone
20 lis 17:59
Ania: ktoś coś?
20 lis 18:10
Pan K.: A pod jeden mianownik?
20 lis 18:14
Ania: niee, minownik to wyrażenie w nawiasach po znaku /
wygląda to tak: f(x) − g(x)
20 lis 18:16
Mats: Czy odpowiedź to −2
20 lis 18:18
Ania: odpowiedź to 2, bez minusa
20 lis 18:23
Hajtowy:
| | x3 | | x2+1 | |
limx→∞ |
| − |
| = .... = 2  |
| | x2−4 | | x+2 | |
20 lis 18:29
Ania: teraz pojawia się pytanie, co kryje się za czterema kropeczkami?
20 lis 18:30
Hajtowy: Obliczenia, które wykonasz
20 lis 18:31
Ania: a to nie tak, że jeżeli stopień mianownika jest wyższy niż licznika to + lub − ∞ ? czy nie w
tym przypadku?
20 lis 18:33
Mats: Pisałem na początku o sprowadzeniu do wspólnego mianownika

wtedy masz tej samej potęgi a
wtedy to już wiadomo
20 lis 18:35
Ania: teraz skumałam, dzięki chłopaki

chociaż odpowiedzcie na to pytanie moje powyżej jak to jest?
20 lis 18:38
Mats: Jeśli jest wyższy to chyba tak jest

ale to nie ten przypadek
20 lis 18:40
Hajtowy: Jeśli w liczniku jest
mniejsza potęga niż w mianowniku to granica = 0
20 lis 18:42
Ania: matko jedyna, to miałam na myśli, tylko że chciałam to zastosować tu, ale skoro nieoznaczone to
trzeba wyliczyć, tada, dzięki jeszcze raz!
20 lis 18:44