wyznacz granice
granica: | | 4x3−3x2+5x | |
lim x−> −∞ |
| |
| | (4x−1)2 | |
20 lis 17:41
Mats: Jakiś wkład własny? Coś zaczniesz?
20 lis 17:43
granica: wymnozylam mianownik, podzielilam wszystkir wyraxy przez najwieksza potegr mianownika i
wychodzi mi −∞
w odp. ∞
20 lis 17:46
granica: | | 4x3−3x2+5x | |
= |
| = −∞ |
| | 16x2−8x+1 | |
20 lis 18:01
granica: ...
20 lis 18:16
Hajtowy:
| | 4x−3+0 | | 4x−3 | |
= |
| = |
| =∞ |
| | 16−0+0 | | 16 | |
20 lis 18:23
20 lis 18:25
20 lis 18:29
granica: ?
20 lis 18:58
vld: | 4x3 − 3x2 + 5x | |
| = |
| (4x − 1)2 | |
Z pierwszego czynnika mamy −
∞ z drugiego mamy liczbę dodatnią.
20 lis 19:08
vld: | | x3 | |
Chociaż nie, sorry. Nie wiem czy |
| po skróceniu nie da x2 i minus nieskończoność do |
| | x | |
kwadratu wyjdzie plus nieskończoność, wtedy też ostateczny wynik to plus nieskończoność i się
z wolframem nie zgadza.
20 lis 19:11