podaj wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y=
misiak : podaj wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y= 3x+5 i
przechodzi przez punkt P=(−2,3)
20 lis 17:22
misiak : podaj wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji y= 3x+5 i
przechodzi przez punkt P=(−2,3)
20 lis 17:22
vld: y = Ax + B − równanie kierunkowe prostej
y = 3x + 5
Szukamy prostej prostopadłej czyli współczynnik "A" musi być przeciwny i odwrotny.
Teraz żeby wyliczyć b, korzystamy z informacji, że prosta ta ma przechodzić przez punkt P(−2,
3)
x = −2, y = 3.
Podstawiamy:
Ostateczny wynik to:
20 lis 17:37