jak to narysować????
monia7625: narysuj wykres funkcji f i podaj jej przykłady monotoniczności
a) f(x)=2(x+3)2
20 lis 17:17
monia7625:
20 lis 17:27
monia7625: jak przekształcić ten wzór zebym mogła zrobić sobie tabelke, by wyliczyć y
20 lis 17:29
Mats: A co Ci przeszkadza w tym aby podstawiać teraz
20 lis 17:36
monia7625: chodzi mi o ten wzór skróconego mnożenia,mam podstawić dowolną liczbę i rozpisywać to aż
wyjdzie?
20 lis 17:39
monia7625: to jest postać kanoniczna,można przekształcić to np na kwadratową?
20 lis 17:41
Mats: Rysunek to chyba sobie poradzisz, a jest to funkcja kwadratowa, więc wystarczy jak policzysz 1
współrzędną wierzchołka funkcji. Wymnóż sobie, oblicz.Współczynnik kierunkowy dodatni, funkcja
kwadratowa. Napisz tutaj co masz
20 lis 17:46
monia7625: wierzchołek to (−3;0)?
20 lis 17:49
Mats: Tak, policz miejsca zerowe i od wierzchołka przez miejsca zerowe narysuj parabole.
20 lis 17:51
monia7625: wychodzi mi ze miejsce zerowe jest w tym samym punkcie co wierzchołek paraboli
W=(−3;0)
Mz=−3
20 lis 18:00
monia7625: a>0 więc ramiona ku górze, to tak po prostu z wierzchołka byle jak mam narysować tą parabolę?
20 lis 18:05
Mats: Do monotoniczności nie będzie Ci potrzebne jak dalej wygląda parabola. Możesz sobie zrobić
tabelkę i np, dla 1,2,3 na + i na − i zaznaczyć, więcej nie ma sensu.
20 lis 18:17