Rozpad węgla
Beety: Malarz holenderski Vermeer malował w latach (1632−1675). Jeden z przypisywanych mu obrazów
został zbadany pod względem zwartości izotopu promieniotwórczego węgla C14 w płótnie i
okazało się, że stężenie C14 odpowiada 98% stężenia C0 w płótnie świeżo wyprodukowanym.
Rozpad węgla odbywa się zgodnie z zanikiem wykładniczym C= C0exp(−At), zaś okres połowicznego
rozpadu C14 wynosi 5730 lat. Czy obraz tez może być autentyczny, czy też jest fałszerstwem
? Odpowiedź uzasadnij.
20 lis 16:54
wmboczek: fałszywka
C/C0=0,98
A=1/5730
t−różnica lat do teraz
20 lis 17:13