wyznacz równanie stycznej do wykresu
Nuta: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=1/2x2−2x+1 która jest prostopadła do prostej
y=1/2x+2
20 lis 16:50
Nuta: f(x)=12x2−2x+1
y=12x+2
20 lis 16:56
===:
f'(x)=x−2
.... i to ma być równe −2
wyznaczony x ....to współrzędna punktu styczności
Wyznacz druga współrzędną i napisz równanie stycznej (znając punkt i współcz. kierunkowy)
20 lis 17:15
Nuta: możesz napisć jak tą drugą wspołrzędną wyznaczyć
20 lis 17:48
===:
... punkt styczności leży zarówno na krzywej jak i na stycznej ... zatem spełnia również
równanie
krzywej.
20 lis 20:14