nierówności
m44: mam taką nierówność: 5x2+4x−9>0 i obliczyłam x1=−1,8 i x2=1. i w odp jest x∊(−1,8;1) i moje
pytanie: czemu x∊do tego przedziału a nie x∊(−∞,−1,8)∪(1,∞). wytłumaczcie mi to krok po kroku
20 lis 16:49
m44: ?
20 lis 16:55
Mats: Może zgubiłaś minus na początku, bo skoro współczynnik kierunkowy >0 i funkcja ma być większa
od 0 to coś musi być źle.
20 lis 17:05
m44: mam takie polecenie dla jakich argumentow wartości funkcji f(x)=4x2−x−2 sa wieksze od wartości
funkcji g(x)=−x2−5x+7
więc f(x)>g(x) i podstawiłam, wyliczyłam i wyszło mi właśnie −1,8 i 1. co jest nie tak?
20 lis 17:11
m44:
20 lis 17:20
dyzio: musisz narysować wykresy tych funkcji, a nastepnie z wykresu odczytać f(x)>g(x)
20 lis 17:23
m44: a nie ma jakiejś innej metody na obliczenie tego?
20 lis 17:37
dyzio: nie wiem, ale mi się wydaje, że taki przypadek jest możliwi, jeżeli f(x) i g(x) miałyby
identyczne miejsca zerowe i wtedy wszystko to by miało sens
20 lis 17:53
dyzio: Sorry źle przeczytałem

Myślałem, że to jest poprawna odpowiedź x∊(−
∞,−1,8)∪(1,
∞)
20 lis 17:55
m44: nauczycielka dała nam "wskazówkę", jak to rozwiązać: podała f(x)>g(x) i kazała podstawić.
podstawiłam, obliczyłam i jak dla mnie coś się nie zgadza ten przedział. spróbuję zrobić Twoim
sposobem, zobaczymy co wyjdzie
20 lis 18:03
m44: hmm w takim razie co zrobić?
20 lis 18:05
m44: jakieś pomysły?
20 lis 18:15
m44: ?
20 lis 18:43
vld:
20 lis 18:55
Hajtowy:

5x
2+4x−9 > 0
Δ=16+180=196
√Δ=14
Odp. x∊(−oo ; −1,8) ∪ (1 ; +oo)
20 lis 19:02
Sieg: Na oko widać, że odpowiedź musi być sumą dwóch przedziałów, znaczy się masz dobrze
20 lis 19:24