Oblicz pochodną funkcji w punkcie.
Buster: Po prostu nie umiem.. Męczę się z tym nie potrafię załapać sposobu w jaki mam to
zrobić:
1)Oblicz pochodne funkcji f w punktach x0 i x1
f(x)=3x−4 x0=1 x1=5
(3x−4)' = 3
f'(1)=lim f(x)−f(1)x−1 = 3−11−3 = 2−2
x→1
a powinno wyjść 4. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku?
20 lis 16:49
Buster: Ludzie..błagam..
20 lis 16:56
Gray: | | f(x)−f(1) | | 3x−4−(3−4)) | | 3x−3 | |
f'(1) = limx→ |
| = limx→ |
| =limx→ |
| = |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
Ty zrób dla x=5.
20 lis 16:59
Buster: f'(5)=limx→5f(x)−f(5)x−5=limx→5 3x−4−(15−4x−5=limx→5 3x−23x−5=15−235−5=
80
Znowu coś powaliłem.. Chyba że granica nie powinna dążyć do 5−ciu.
20 lis 17:08
Mila:
Możesz liczyć tak: x
0=5
f(x)=4x−4
| | f(5+h)−f(5) | | 3(5+h)−4−(3*5−4) | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | 15+3h−4−15+4 | | 3h | |
=limh→0 |
| =limh→0 |
| =3 |
| | h | | h | |
20 lis 17:09
Buster: Tego sposobu to już w ogóle nie łapie.. Prosiłbym o wskazanie błędu w tym moim. To wszystko.
20 lis 17:12
Gray: Dobra wiadomość: Twój problem to nie liczenie granic.
Zła wiadomość: Twój problem to dodawanie.
Ostrożniej trochę te rachunki wykonuj, bo idziesz w dobrą stronę, ale jak −4−(15−4) = −23 to
nie ma siły... Będzie problem.
20 lis 17:15
Buster: Oh.. oops.. Wybacz bo jestem cholernie tym zestresowany.
Więc granica mimo wszystko powinna dążyć do 3, prawda? Bo wtedy wyjdzie −6/−2 = 3 czyli tyle
ile być powinno?
20 lis 17:19
Gray: Tak. Wyjdzie 3, ale skąd weźmiesz −6/−2 nie mam pojęcia....
20 lis 17:20
Buster: f'(5)=limx→3 f(x)−f(5)x−5 = limx→3 3x−4−(15−4)x−5=limx→3 3x−15x−5=−6−2
20 lis 17:28
Buster: Bo te f(x) to 3x−4, tak?
f(5) to 3*5−4, tak?
Granica dąży do 3 ponieważ (3x−4)' wynosi 3?
Swoją drogą co jeśli pochodna wyjdzie gdzieś w stylu 2x2? Granica będzie dążyć do 2x2?
20 lis 17:32
Buster: em?
20 lis 17:39
PW: Jako stary maruda dodam:
granica nigdzie nie dąży. Granica istnieje albo nie.
W Twoim przykładzie iloraz różnicowy dąży do 3, gdy h dążą do 0 (patrz obliczenia
Mili.
Krócej:
granicą ilorazu różnicowego funkcji w punkcie x
0 = 5 jest
liczba 3.
Taką granicę nazywamy pochodną funkcji f w punkcie x
0 = 5, co zapisujemy jako f '(5) = 3.
Mila zastosowała inny sposób niż
Gray − zamiast brać x→5 i liczyć granicę ilorazu
wzięła h→0 i liczyła granicę
co na jedno wychodzi − trzeba to zrozumieć. W niektórych książkach taki właśnie iloraz jest
badany, a jego granica przy h→0 (o ile istnieje) jest definiowana jako pochodna.
20 lis 17:48
Mila:
Jesteś studentem, czy licealistą?
20 lis 18:55