Oblicz granice
wojtek: Hej, potrzebuję pomocy z granicami:
lim x−−> 2 8−x3/12−3x2
Rozpisałem to tak, ale nic z tego nie wynika:
(2−x)(4+2x+x2)/3(4−x2)
20 lis 15:49
J:
..wynika dużo .. teraz rozłóż (4 − x2) i skróć licznik i mianownik przez (2 − x)) ...
20 lis 15:52
wojtek: no tak, więc:
x
2+2x+4/3(x+2)
20 lis 16:01
razor: no i? podstaw 2 i masz wynik
20 lis 16:03
wojtek: Dżizas, liczyłem do −2, dzięki chłopaki
20 lis 16:05
wojtek: To znowu ja, prosze wskażcie, gdzie popełniłem błąd:
lim x−−> 1 x
3−1/4x
2−7x+3 = (x−1)(x
2+x+1)/(x−1)(x−(3/4)) = x
2+x+1/x−(3/4) = 3/(1/4) = 12

Ma wyjść 3
20 lis 16:28
razor: | | 3 | |
czy 4x2−7x+3 = (x−1)(x− |
| )? |
| | 4 | |
20 lis 16:29
wojtek: Delta=1
x1=(7−1)/8 ?
20 lis 16:34
razor: a co z czwórką przy x2?
20 lis 16:36
wojtek: No czwóreczka to nasze a, przy obliczaniu x1 i x1 dzielimy przez podwójną jej wartość. W
każdym razie ile razy to licze, to wychodzi mi tak samo.
20 lis 16:42
razor: nadal nie rozumiesz
postać iloczynowa funkcji ax
2+bx+c to a(x−x
1)(x−x
2)
| | 3 | |
4x2−7x+3 = 4(x−1)(x− |
| ) |
| | 4 | |
20 lis 16:44
wojtek: Delta = 1
x
1 = 1
x
2 = 3/4
gdzie jest błąd?
20 lis 16:44
wojtek: o kurcze, umknął mi ten fakt, dzięki bardzo!
20 lis 16:45
wojtek: Witam, witam, to znowu ja, tym razem taki problem:
lim x−−>1/2 16x
3−2/8x
2−6x+1 = 16x
3−2/8(x−1/4)(x−1/2) =

Rozpisać jakoś licznik?
20 lis 17:00
wojtek: Proszę o pomoc
20 lis 17:21
wojtek: Proszę o pomoc
20 lis 17:21