Oblicz ! pilne pomocy
Karolina ważne bardzo!: Pan Kowalski na początku każdego roku lokuję w banku kwotę 2000zł Bank oferuję oprocentowanie
proste w wysokości 7% w skali roku. ile pieniedzy otrzyma Pan Kowalski po pięciu latach?
Należy uwzględnić opodatkowanie odsetek 19%
czy moze ktoś sensownie mi to wytłumaczyć?! Jakiś Geniusz?
20 lis 15:37
daras: zapytaj w PKO, nie trzeba geniusza
to tylko 5 latek, policz na palcach
20 lis 16:31
Karolina ważne bardzo: daras bardzo dziekuje
20 lis 16:37
Mila:
Procent prosty, nie kapitalizujemy odsetek.
7%z 2000=140
2000+(140−0,19*140)*5=
20 lis 16:41
Karolina ważne bardzo: Mila czyli to wszytsko tak? wyliczyliśmy &% z tych 2000 . To 0,19 ( to to opodatkowanie )?
myslałam ze kapitalizacja złożona. Jestes wielka dziekuje Ci
20 lis 16:46
Klucz: Masz pewny wzór odnośnie liczenia takich rzeczy

K
n=K
p*(1+p)
n
Gdzie K
p to kapitał początkowy, p− procent a n− liczba kapitalizacji odsetek
20 lis 16:46
Klucz: @up, nie odświeżyłem, a moje jest złe
20 lis 16:48
daras: wielka to jest głupota
21 lis 22:09