Wyznacz miarę kątów
Filip: Wyznacz miarę kątów
a) nachylenia przekątnej sześcianu do jego postawy
b) miedzy przekątnymi sześcianu
20 lis 15:14
J:
i jaki jest problem..?
20 lis 15:19
Filip: Może bez głupich pytań, skoro dodaję zadanie to nie wiem jak je wykonać
20 lis 15:25
J:
a) skorzystaj z trójkąta prostokątnego .. przyprostokątne ( przekątna podstawy i wysokość),
przeciwprostokatna, to szukana przekatna sześcianu ...
20 lis 15:28
Filip: punkt a zrobiłem, większy mam problem z b
20 lis 15:33
J:

a − krawędź podstawy
d − przekatna ściany bocznej
α i β − szukane kąty ..
20 lis 15:37
razor:

3d
20 lis 15:40
razor:

przekrój przechodzący przez przeciwległe krawędzie podstawy
AD = a
AB =
√a2+a2 = a
√2
BD =
√2a2+a2 = a
√3
| | AD | | a | | 1 | | √3 | |
sin (∡ABD) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | BD | | a√3 | | √3 | | 3 | |
| | √3 | |
∡ABD = arcsin |
| ≈ 35,26o |
| | 3 | |
∡AEB = 180−2x∡ABD ≈ 109,47
o
20 lis 15:40
daras: skoro zrobiłes pkt a) to czemu zamieszczasz obydwa?
chcesz żeby inni tez sie potrudzili?
w ten sposób można całe książki przekserować
20 lis 16:26