zadania optymalizacyjne
ola: Mały kulisty kamień wystrzelono pionowo do góry. Odległość s(t) od ziemi (w metrach) po t
sekundach od wystrzelenia (do upadku na ziemię) opisuje funkcja: s(t) = 1,5+34,3t−4,9t2
a) Jaka była średnia prędkość kamienia między 2 a 3 sekundą od wystrzelenia?
b) Jaka była prędkość chwilowa w 3 i w 4 sekundzie po wystrzeleniu kamienia?
Bardzo proszę o pomoc
20 lis 14:43
ola: Wie ktoś jak zrobić to zadanie? Proszę o jakieś wskazówki...
20 lis 15:03
J:
| | s(3) − s(2) | |
a) policz s(3) oraz s(2) ... prędkość srednia: vśr = |
|
|
| | 1sec | |
b) policz pochodną drogi s po czaie t: s'(t) i podstaw najpierw t = 3 potem t = 4
20 lis 15:09
ola: Dziękuję!
20 lis 15:19